Hoe kan ik weten of ik vruchtbaar ben?

Zo kom je te weten of je vruchtbaar bent.

Iedereen denkt er wel eens aan. Kinderen. Het spookt door ieders hoofd, en als u graag kinderen wilt, is het handig om te weten of en wanneer u vruchtbaar bent. In de volgende alinea’s gaan we het daar over hebben.

Elke vrouw is een paar dagen in de maand vruchtbaar. Het meest vruchtbaar bent u twee tot drie dagen tijdens de eisprong. De eisprong ook wel ovulatie genoemd, vindt ongeveer veertien dagen voordat u moet menstrueren plaats.

Apotheek

Er zijn verschillende mogelijkheden om er achter te komen of en wanneer u vruchtbaar bent. Wanneer u vruchtbaar bent is te testen met een test die vrij verkrijgbaar is op plaatsen zoals de apotheek of drogist. Zelf kunt u ook nagaan wanneer u ongeveer gaat menstrueren en daar veertien dagen vanaf halen. Als dit u te lastig lijkt is er ook een makkelijkere manier. Op internet kunt u een biologische klok opzoeken die het voor u berekent.

Het is natuurlijk erg belangrijk om te weten of u vruchtbaar bent. Maar het is vrij normaal als u probeert zwanger te worden dat het niet direct lukt. Er is vooral geduld bij nodig. Na drie maanden wordt 30% van de vrouwen zwanger, na zes maanden 70%, binnen een jaar 80% en binnen twee jaar 90%. De kans om zwanger te worden is tot uw 30e 15% kans per maand. Daarna neemt die kans steeds meer af.

Wanneer weet je of je vruchtbaar bent?

Huisarts

Als het u en uw partner niet lukt binnen een jaar zwanger te worden is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen. De huisarts zal nagaan of niet of verminderd vruchtbaar bent en wat de reden is voor de verminderde vruchtbaarheid, zo kunt u een infectie hebben of kan er meer aan de hand zijn. De huisarts beslist dan of het verstandig is om af te wachten of om u door te sturen naar een gynaecoloog of een fertiliteitcentrum. Een lichamelijk onderzoek bij zowel man als vrouw zal uitwijzen waar dat aan ligt.

Als het blijkt dat u onvruchtbaar bent zal er samen met u gekeken worden naar andere mogelijkheden om zwanger te worden of een kind te krijgen. Het is in ieder geval belangrijk om uw gezondheid goed te laten doorlichten, want ook wanneer u wél zwanger wordt kunnen er gevolgen zijn. Een niet goed functionerende schildklier bijvoorbeeld kan resulteren in allerlei complicaties bij de zwangerschap.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*