Vruchtbare dagen berekenen met de ovulatie test

Probeer je al een tijdje zwanger maar lukt het maar niet? Hou je dan wel rekening met je vruchtbare dagen?  Iedere vrouw is namelijk een paar dagen in haar menstruatiecyclus vruchtbaar.  Als je weet welke dagen dat bij jou zijn dan wordt de kans op een zwangerschap natuurlijk veel groter. Om erachter te komen wat jouw specifieke vruchtbare dagen zijn kan je een ovulatie test doen.

Wat is een ovulatie test

Je ovulatie wordt ook wel de eisprong genoemd en dit is het proces waarbij er een eitje uit je eierstok vrijkomt. Voordat je ovulatie gebeurd ben je vruchtbaar. Deze periode is ongeveer twee dagen dus als je zwanger wil worden is het belangrijk om deze precies te weten. Een ovulatie test meet dus wanneer je ovulatie is en zo weet je wanneer je vruchtbaar bent.

Een ovulatie test meet de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon is in de 2 dagen voor je ovulatie in hele hoge concentraties in lichaam aanwezig. De test geeft aan wanneer dit op zijn hoogst is en dit betekend dat dit je meest vruchtbare dagen zijn. Om deze hoge concentratie te vinden moet je een paar dagen achter elkaar de hoeveelheid LH in je lichaam meten. Wanneer je dan het beste met de test kan beginnen is per vrouw afhankelijk. Dit omdat het afhangt van de lengte van je menstruatiecyclus. Stel dat deze 28 dagen duurt dan kan je op de 11 dag na je laatste menstruatie beginnen met testen.

Dit is een algemeen voorbeeld en in de instructies van de test vind je verschillende richtlijnen voor verschillende cyclussen.

Verschillende soorten ovulatie testen

In principe werken alle ovulatie testen hetzelfde. Ze maken allemaal gebruik van het LH-gehalte in je lichaam. De wijze waarop de test is vormgegeven kan echter wel erg verschillend zijn. Doe je bijvoorbeeld een digitale test dan verteld een lachende smiley je dat je in je vruchtbare periode zit. Weer andere testen werken met een soort streepjes systeem. Is het test streepje even donker of zelfs donkerder dan de test streep dan is ook hier het geval dat je vruchtbaar bent.

De digitale test van Clearblue is een speciale variant omdat deze werkt met ochtendurine, andere testen doen dit niet. De prijs van de ovulatie testen verschillen sterk maar gelukkig doet dit niks af aan de betrouwbaarheid. Wat echter wel opgemerkt moet worden is dat een ovulatie test geen veilige anticonceptie is. Ook buiten je meest vruchtbare dagen blijft er een kans aanwezig dat je zwanger raakt.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. 3craftsman
  2. 3fashion
  3. tadalafil over the counter

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*