Moeders voor moeders bij vruchtbaarheidsproblemen

Stel je wilt zwanger worden maar het lukt niet. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend en gelukkig zijn er wel wat manieren om je hiermee te helpen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen. Echter hier is nog maar weinig over bekend op wetenschappelijk gebied. Moeders voor moeders probeert hier verandering in te brengen.

(Her)gebruiken van hormonen

Moeders voor moeders is namelijk een organisatie die vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen willen helpen. Dit doen ze door middel van het inzamelen van urine van zwangere vrouwen. Dit klinkt misschien een beetje gek maar eigenlijk is het ontzettend slim. In de urine van zwangere vrouwen zit namelijk veel van het Humaan choriongonadotrofine hormoon (hCG). Dit hormoon wordt dan weer door farmaceutische bedrijven gebruikt om onderzoek te doen naar vruchtbaarheidsproblemen. Hieruit worden dus ook allerlei medicijnen tegen onvruchtbaarheid ontwikkeld en dat is natuurlijk alleen maar goed!

Moeders voor moeders al generaties lang

Nu is dit concept niet nieuw. Vrouwen helpen andere vrouwen al sinds de jaren 30! Sinds 1966 zijn deze helpende vrouwen verzameld onder de naam Moeders voor Moeders. De vrouwen zijn begonnen met het verzamelen van de urine doordat de wetenschap ontdekte dat het hCG hormoon de ovulatie bij vrouwen stimuleert. Dit betekend dus meer kans op zwangerschap! Naast dat hCG wordt ingezameld werd er in de jaren 50 ontdekt dat er nog een hormoon was dat de kans op zwangerschap vergrootte. Dit was het hormoon Humegon (hMG). hMG zorgt voor de rijping van de eicel en is in grote concentraties te vinden in de urine van vrouwen boven de 55 jaar. Sindsdien wordt dus ook dit hormoon ingezameld door Moeders voor moeders.

Zelf meedoen?

Als je zelf wilt helpen dan kan dat. Moeders voor Moeders is constant opzoek naar nieuwe donoren en sinds het dalende geboortecijfer in Nederland is dat niet altijd even makkelijk. Je kan je aanmelden vanaf de het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week. De urine die je dan kan opgeven moet komen uit de 6e tot de 16e week van je zwangerschap. De urine uit deze periode bevat namelijk de meeste hCG en is dus het meest effectief. Het is voor jou een kleine moeite om je urine te doneren maar je zal er veel andere vrouwen mee kunnen helpen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*