Alles wat je moet weten over zwangerschapstesten

THIS IS A CUSTOM SUBHEADING FOR YOUR ARTICLE

Heb je het vermoeden dat je zwanger bent maar weet je het niet zeker? Dan staat je nog maar 1 ding te doen en dat is natuurlijk het doen van een zwangerschapstest. Hierna zal je definitief weten of je in verwachting bent. Je zal bij dit hele proces waarschijnlijk veel vragen hebben. Vanaf wanneer kan je bijvoorbeeld het beste een test doen? Of welke test is er nou het meest betrouwbaar? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt over zwangerschapstesten!

Waarom niet zo vroeg mogelijk testen?

Het is natuurlijk heel logisch dat je zo snel mogelijk wil weten of je zwanger bent of niet. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat je een zwangerschapstest niet te vroeg moet doen, zo voorkom je onnodige teleurstelling! Het is namelijk zo dat veel zwangerschapstesten gebruik maken van het hormoon hCG. Dit hormoon vind je in je eigen urine en de sterkste concentratie zit in je ochtendurine. Als je echt zwanger bent dan krijg je per dag meer hCG in je urine. Doe je de eerste dag dat je over tijd bent een zwangerschapstest dan kan het zijn dat je nog niet genoeg hCG in je urine hebt zitten omdat de zwangerschap nog ontzettend pril is. Een test zal dit mini beetje hCG niet oppikken en dus een negatieve uitslag geven terwijl je gewoon zwanger bent! Anders om werkt het ook. Een test kan in de eerste dagen wel gewoon een positieve uitslag geven omdat er genoeg hCG aanwezig is. Echter de meeste zwangerschappen lopen mis vlak na de bevruchting dus in die eerste week. De kans is dus aanwezig dat je na een week alsnog ongesteld wordt omdat de zwangerschap niet doorgezet heeft. Dit is natuurlijk een ontzettende domper, dus bewaar nog even je geduld totdat je wat langer over tijd bent!

Wanneer test je dan wel?

wachten is allemaal wel leuk en aardig maar na een tijd wil je toch echt de zekerheid hebben of je zwanger bent of niet. Het wordt aangeraden om na ongeveer anderhalve tot twee weken te wachten met het doen van een zwangerschapstest. Na deze periode is de kans op een afbraak van de zwangerschap natuurlijk nog steeds aanwezig maar in ieder geval al stukken minder dan meteen de eerste paar dagen dat je over tijd bent. Doordat er na een tijdje ook meer hCG in je urine zit zal de uitslag van de test ook meer betrouwbaar zijn.

Welke zwangerschapstest kies ik?

zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten verkrijgbaar, echter de meest werken op dezelfde manier namelijk met urine. Zoals al eerder gezegd zitten er in urine bepaalde concentraties van het hormoon hCG wat je alleen maar hebt als je zwanger bent. De meeste zwangerschapstesten meten of dit hormoon in je urine aanwezig bent. Zo heb je testen waar je over een staafje moet plassen of je plas in een potje moet doen waarna de uitslag volgt. Daarnaast kan je ook bij de dokter of het ziekenhuis een zwangerschapstest met urine laten doen. Bij de dokter kan je daarnaast ook getest worden door middel van een bloedtest, maar dit kan dus echt alleen bij de huisarts.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*