De beschermende werking van borstvoeding

Stel je bent net bevallen en wil natuurlijk het beste voor je kindje. Hoe kan je dit dan hem of haar geven? Het antwoord is heel simpel, geef je kindje borstvoeding. Moedermelk beschermt je kind bijvoorbeeld tegen ziektes maar heeft voor jezelf ook voordelen. Door het geven van borstvoeding is het voor jou makkelijker om weer op gewicht te komen!

Net moeder geworden

Wanneer je net voor het eerst moeder bent geworden moet je waarschijnlijk heel erg wennen. Alles is nieuw en spannend, zo ook het geven van borstvoeding. Je hebt natuurlijk veel vragen en waarschijnlijk geen idee van hoe het moet. Dit maakt niet uit je leert het snel genoeg. Het duurt gemiddeld 30 tot 40 uur na de bevalling voordat de productie van moedermelk op gang komt. Als het wat langer duurt is dit natuurlijk ook niet erg. Dit is namelijk het geval wanneer er een gecompliceerde bevalling was of wanneer de moeder na de bevalling ziek wordt.

Het wordt aangeraden om je baby 6 maanden borstvoeding te geven maar als dit door omstandigheden minder is, is dat niet het einde van de wereld. Mocht het na een aantal dagen niet lukken of heb je vragen dan kan je terecht bij veel deskundigen zoals de kraamverzorgende.

Let op wat je eet!

Moedermelk is dus ontzettend goed voor je baby. Het bevat namelijk veel belangrijke voedingsstoffen en heeft ook nog eens een beschermende werking. Als moeder is het dus van belang dat je goed let op wat je zelf eet zodat je de juiste stoffen doorgeeft aan je kind. Probeer dus gezond en gevarieerd te eten en ook vooral genoeg. Het aanmaken van moedermelk kost logischerwijs energie dus die energie moet je halen uit je eigen eten. Drink bijvoorbeeld wat meer water om uitdroging te voorkomen en eet wat meer noten, hier zitten namelijk belangrijke stoffen in.

Let ook op met dingen zoals koffie, thee en energiedrankjes. Hier zit namelijk veel cafeïne in wat je kindje erg onrustig kan maken. Ook is het verstandig om de alcohol nog even te laten staan zolang je borstvoeding geeft. Dit om te voorkomen dat je schadelijke stoffen aan je kindje doorgeeft via de melk.  Vermijd ook de vette vis. Vis op zich is natuurlijk erg gezond en ook zeker aan te raden, probeer dan wel de minder vettere variant te eten zoals zalm of haring. In de vettere vis kunnen namelijk kleine hoeveelheden schadelijke stoffen zitten en die wil je natuurlijk niet hebben!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*