Ontwikkelingen van je baby tijdens de drie trimesters

Leuk en spannend als je zwanger bent, maar wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal precies met het kindje dat je negen maanden bij je draagt? We leggen je in het kort de belangrijkste ontwikkelingen die je kindje meemaakt, uit. Een zwangerschap wordt onderverdeeld in drie trimesters.

Eerste trimester

In de eerste weken van het eerste trimester (week 1 tot en met 13) begint de bevruchte eicel in je lichaam zich te delen en na drie weken is een foetus aanwezig die uitgroeit tot 7,4 centimeter en waarin na 13 weken zwanger alle organen aanwezig zijn en alle lichaamsdelen reeds op de juiste plaats zitten. In het begin van het eerste trimester lijkt het kindje nog niet echt op een mensje, maar na enige tijd worden de contouren van het lichaam al zichtbaar.

Het hart en de bloedsomloop beginnen als eerste te werken, gevolgd door de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg. Na ongeveer tien weken beginnen de vitale organen te werken en wordt er ook kraakbeen aangemaakt. Bij 11 weken zwanger is het skelet helemaal af. Aan het einde van het eerste trimester is de basis voor je kindje al volledig gelegd en is het waarschijnlijk tijd voor zwangerschapskleding.

Tweede trimester

In het tweede trimester (week 14 tot en met 27) begint de baby sterk te groeien. In dit trimester groeit de baby van 7,4 centimeter tot 36,6 centimeter en vertienvoudigt het gewicht van 83 tot ongeveer 875 gram. Het gezichtje krijgt vorm en de baby begint zich ook als een mensje te gedragen en vooral zijn zintuigen beginnen zich sterk te ontwikkelen. De baby ziet er aan het einde van dit trimester aan de buitenkant al echt als een kindje uit, maar aan de binnenkant van het lichaampje vinden nog veel ontwikkelingen in de groei van bijvoorbeeld de organen plaats en ook het lijfje van de baby groeit nog steeds.

Derde trimester

Het derde trimester van de zwangerschap kenmerkt zich vooral in de enorme toename van het gewicht van de baby. Dit trimester loopt van week 28 tot aan de bevalling (gemiddeld rond de 40 weken). De lengte van je baby bedraagt zo’n 51 centimeter, het gewicht zo’n 3500 gram, dus hij wordt vooral veel zwaarder. Je baby ziet er helemaal uit als een echt kindje en gaat zich ook zo gedragen.

De baby kan zijn oogjes open doen en alle zintuigen ontwikkelen zich volledig. De hersenen ontwikkelen zich in dit trimester verder en gaan daarmee na de geboorte nog door. Alle andere organen zijn aan het einde van de zwangerschap volledig ontwikkeld. Het kraakbeen dat al eerder in de zwangerschap is aangemaakt, wordt omgezet tot botten. Alleen de schedel blijft zachter, wat na de geboorte ook nog het geval zal zijn. Een aantal weken voor de bevalling gaat je kindje zo liggen als voor hem of haar het gemakkelijkst is en zal zo ook geboren worden.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*