Dit vergoedt de budgetpolis zorgverzekering niet

Het komende zorgjaar dalen de zorgpremies naar een ongekend laag niveau. Dat komt vooral doordat de verzekeraars inzetten op zogeheten budgetpolissen. Een kale polis, tegen een lage prijs. Weinig zorg nodig? Dan is zo’n budgetpolis een voordelige keus. Maar wat vergoedt de verzekeraar nu eigenlijk wel en wat niet. In het geval van een bevalling dien jij je altijd goed aanvullend te verzekeren voor kraamzorg en een ziekenhuisbevalling. Verder is het mogelijk voor zwangere vrouwen binnen de aanvullende zorgverzekering een extra echo, babypakketten en baby-ehbo cursussen te volgen. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van een budgetpolis, en wat daar zoal bij komt kijken.

Financieel interessant

Zo’n budgetpolis lijkt financieel interessant. Een lage premie spreekt verzekerden altijd aan. Maar het is ook oppassen: voordat de verzekerde het weet, staat of hij zij voor een onaangename verrassing. Want wie een bezoek brengt aan een ‘verkeerd ziekenhuis’, krijgt de rekening gepresenteerd. Daar waarschuwen veel huisartsen of ziekenhuizen niet voor. Wat is dat eigenlijk, een ‘verkeerd ziekenhuis’? Een verkeerd ziekenhuis zegt niets over de kwaliteit van de zorg. Wel zegt het iets over of de zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis. Heeft de zorgverzekeraar geen contract met het ziekenhuis? Dan betaalt de verzekerde de behandeling deels zelf.

CZ ZorgBewust

De CZ ZorgBewustPolis is zo’n budgetpolis. Daar gelden bepaalde voorwaarden met betrekking tot de keuzevrijheid. Voor behandeling van blaaskanker, borstkanker, etalagebenen, hazenlip en maag-operaties, kan de verzekerde alleen terecht bij gecontracteerde zorgaanbieders. Wie besluit naar een andere zorgaanbieder te gaan, betaalt de helft van de behandeling zelf. Volgens CZ kunt u met de CZ ZorgBewustPolis in ieder ziekenhuis terecht, maar mag u voor de behandeling van bepaalde aandoeningen niet naar ziekenhuizen die geen goede kwaliteit leveren. CZ stelt dus vast of een ziekenhuis kwalitatief in orde is. Daarbij kijkt de zorgverzekeraar onder anderen naar het aantal operaties per jaar dat het ziekenhuis uitvoert. Hetzelfde beleid hanteert CZ bij de naturapolis. Daarom heeft het volgens deze verzekeraar niets met de prijs van de polis te maken.

Menzis Budgetbewust

Nog een verzekering met ‘Bewust’ in de naam: Menzis Budgetbewust. Daar betaalt de verzekerde 40 procent zelf, als hij of zij zich bij een niet-gecontracteerde zorgverlener laat behandelen aan: borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, heupprothese, meniscus, liesbreuk, staar, carpaal tunnelsyndroom, rughernia of bijvoorbeeld slaapapneu. Alleen bij gecontracteerde ziekenhuizen vergoedt Menzis het volle bedrag voor de behandeling. Bij alle andere ziekenhuizen betaalt de verzekerde bijna de helft zelf.

Zilveren Kruis Beter Af Selectief

Zilveren Kruis is één van de zorgverzekeraars die een ruimere keus heeft, tegen een lagere prijs. Bij deze zorgverzekeraar mogen verzekerden naar 23 geselecteerde ziekenhuizen. Dat geldt alleen voor planbare ziekenhuiszorg. Daaronder verstaat Zilveren Kruis: “Alle zorg waarvoor je met je arts een afspraak maakt over een behandeling die in de nabije toekomst gaat plaatsvinden.” Bijvoorbeeld voor knie- en heupoperaties, maar ook voor het verwijderen van een tumor mag de verzekerde alleen een afspraak maken bij een gecontracteerd ziekenhuis. Wie voor een ander, niet-gecontracteerd ziekenhuis, kiest, betaalt dertig procent van de behandeling zelf.

Univé Zekur

Univé Zekur biedt de verzekerde keuze uit zestien geselecteerde ziekenhuizen. Dat geldt voor alle planbare ziekenhuiszorg. De verzekerde betaalt twintig procent zelf, als hij of zij voor een ander ziekenhuis kiest.

De voorwaarden lezen

Of de verzekerde keuzevrijheid heeft en hoeveel hij of zij zelf moet betalen, staat altijd opgenomen in de voorwaarden van de zorgverzekering. Iedere polis kent eigen voorwaarden. Wie zorgverzekeringen vergelijkt via deze website, kan op ‘Info en afsluiten’ klikken. U komt dan terecht op de website van de zorgverzekeraar. Deze website biedt altijd meer inzicht over onder anderen de prijs van een verzekering, maar ook over de bijbehorende voorwaarden.

Restitutiepolis of naturapolis?

Budgetpolissen kennen een iets chiquere naam: naturapolissen. Bij die polissen wordt in principe alle zorg vergoed, maar dan is de voorwaarde wel dat u kiest voor een zorgverlener die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Vaak zijn deze polissen goedkoper dan naturapolissen. Goedkoper betekent niet per se voordeliger. Kiest u voor een restitutiepolis? Dan kiest u zelf bij welke zorgverlener u een behandeling ondergaat. Het kan zijn dat de verzekerde eerst de rekening moet voorschieten, maar deze kan de kosten dan achteraf declareren bij de zorgverzekeraar. Bij pure restitutiepolissen krijgt u het zogeheten ‘wettelijk tarief’ of een ‘marktconforme vergoeding’ terug.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*