Sporten tijdens je zwangerschap?

Als je zwanger bent wil je natuurlijk het beste voor je kindje en voor jou. Veel mensen vragen zich af of het goed is om te sporten tijdens je zwangerschap. In dit artikel bespreken we de voordelen van sporten terwijl je zwanger bent. Ook geven we een aantal tips die jij kunt gebruiken om op de best passende manier te kunnen (blijven) trainen. Om je baby goed te laten groeien is een sterk lichaam nodig. Regelmatig bewegen heeft dus zeker een positief effect!

Kun je blijven sporten als je zwanger bent?

Vind jij het leuk om te sporten en wil je dit blijven doen tijdens je zwangerschap? Dat kan! Tijdens een gezonde zwangerschap kun je prima blijven trainen. Dit kan zelfs tot aan je bevalling, uiteraard is dit wel afhankelijk van het type sport dat je beoefent. Regelmatig bewegen kan zelfs de kans op complicaties bij de bevalling verminderen met wel 40%. Belangrijk is wel dat je altijd blijft luisteren naar je lichaam. Forceer niks en pas je fitnessschema aan op je lichaam en mogelijkheden. Zo kun je bij bekkenklachten of extreme vermoeidheid beter wat rustiger aan doen.

Sport voor jou én de baby

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons lichaam is. Niet alleen voor het esthetische aspect, ook je innerlijke gezondheid heeft er baat bij. Vrouwen die blijven sporten tijdens de zwangerschap hebben minder last van zwangerschapskwalen, complicaties tijdens de bevalling én slapen beter. Ook herstellen zij na de bevalling een stuk sneller.

Maar ook de baby heeft baat bij een moeder die blijft trainen. Sporten stimuleert namelijk de doorbloeding naar de placenta, wat de groei van het kind ten goede komt. Ook blijkt dat de kans op chronische ziekten wordt verkleind.

Voordelen sporten tijdens je zwangerschap

  • Je voelt je fitter en hebt meer energie
  • Het zorgt er voor dat je aankomt op een gezonde manier
  • Positief effect op de ontwikkeling van je baby
  • Je nachtrust gaat er op vooruit
  • Minder last van zwangerschapskwalen
  • Sporten verbetert je humeur
  • Je hebt na de bevalling sneller je oude lijf weer terug
  • De bevalling gaat makkelijker door je betere conditie

Deze sporten kun je beter vermijden

In het begin van je zwangerschap kun je contactsporten blijven beoefenen, maar stop hier na het tweede trimester mee. Voetbal of hockey is erg leuk, maar de kans op blessures is groot. Een bal of stick in je buik krijgen is geen aanrader. Paardrijden is ook af te raden, omdat dit veel druk op de banden en pezen in je bekkengebied geeft. Rustige ritjes zijn wel prima. Activiteiten waarbij je boven een bepaalde hoogte uitstijgt, of juist diep onder water, kun je beter niet meer doen. Bergbeklimmen tot 2500 m is acceptabel, daarboven wordt de lucht te ijl. Tijdens je zwangerschap ben je gevoelig voor compressieziekten, dus duiken of parachutespringen is een no-go.

Krachttraining tijdens zwangerschap

Om je lichaam sterk te maken of houden is krachttraining tijdens je zwangerschap een aanrader. Door krachtoefeningen te doen kun je jouw lichaam beter stabiliseren, dit verkleint de kans op blessures en lichamelijke klachten. Fitness is een prima keus, omdat dit een veilige sport is. Zorg voor een goede afwisseling tussen kracht- en cardiotraining om jouw lichaam optimaal voor te bereiden voor de bevalling. Train de spieren rondom je bekken, buik, billen en benen zodat de bevalling soepeler verloopt en de kans op complicaties verkleint.

Tijdens het sporten is het belangrijk dat je niet tot je max gaat, train ongeveer op 70%. Je moet goed kunnen blijven praten en je ademhaling onder controle hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende eet, zeker rondom je training. Denk hierbij aan koolhydraten als energiebron en eiwitten om de spieren te herstellen. Eiwitten zijn belangrijk voor alle fysiologische processen in je lichaam. Krijg je te weinig eiwit binnen? Dan is een eiwitshake een optie om dit aan te vullen, zeker wanneer je regelmatig aan krachttraining doet. Wees er tijdens het sporten van bewust dat je niet teveel je buikspieren mag trainen. Veel buikspieren trainen kan de kans op te grote diastase (met een breukje als gevolg) vergroten.

Dus… sporten tijdens je zwangerschap is aan te raden om je conditie te verbeteren én de groei van je baby te stimuleren. Blijf echter wel te allen tijde luisteren na je lichaam en bespreek eventuele klachten met de gynaecoloog.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*