Wat je moet weten over de menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus. Voor veel mannen een onbekend terrein maar voor vrouwen iets wat bij hun lichaam hoort.  Voor veel vrouwen is het belangrijk om te weten hoe hun cyclus precies verloop omdat deze erg onregelmatig is of omdat ze juist willen weten wanneer ze hun vruchtbare dagen hebben omdat ze zwanger proberen te worden. Lees hieronder meer over het verloop van de menstruatiecyclus.

De menstruatiecyclus kent twee fases

De menstruatiecyclus bestaat uit 2 fases. De eerste fase hiervan is de folliculaire fase. Deze fase heet zo omdat in deze periode het zogenaamde follikelstimulerende hormoon (FSH) wordt aangemaakt door de hersenen. Dit hormoon zorgt ervoor dat er follikel wordt gevormd en een follikel is een soort van blaasje waarin een eicel zit.

Door FSH zullen er tegelijkertijd meerdere follikels gemaakt worden en zodra deze groot genoeg zijn geven de hersenen een volgend hormoon af. Dit is het luteïniserend hormoon (LH) wat ervoor zorgt dat de eisprong plaats vindt, deze eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd. Hierbij springt de eicel als het ware uit de follikel en gaat door de eileiders naar de baarmoeder. In de twee dagen voor de eisprong wanneer de LH-concentratie in het lichaam erg hoog is, is een vrouw het vruchtbaarst. De kans op een zwangerschap is in deze periode dan ook het grootst.

Een bevruchte eicel

Nadat de eicel dan uit de eileider naar de baarmoeder is verplaatst begint de volgende fase. Deze fase wordt de luteale fase genoemd. In deze fase wordt de baarmoeder klaar gemaakt voor de eicel. Door de aanmaak van oestrogeen wordt het baarmoederslijmvlies dikker en groter waardoor de eicel zich kan innestelen. Ook de follikel waar de eicel oorspronkelijk in vandaan komt helpt hierbij doordat deze het hormoon progesteron aanmaakt. Dit zorgt er ook voor dat het eitje zich kan innestelen.

Let op dit innestelen gebeurd alleen als het eitje ondertussen is bevrucht door een mannelijke zaadcel. De bevruchte eicel nestelt zich in ongeveer een week in het baarmoederslijmvlies en als dit gelukt is dan begint de verdere ontwikkeling. Zo wordt er een placenta gemaakt en wordt het zwangerschapshormoon HCG afgegeven. Echter in de eerste week van de innesteling kan er nog veel fout gaan en bestaat zelfs een vermoeden dat de helft van de zwangerschappen in die eerste week wordt afgebroken.

Een onbevruchte eicel

Is de vrijgekomen eicel nou echter niet bevrucht dan gebeurt er wat anders in het lichaam. Doordat de eicel niet gaat innestelen wordt er ook geen HCG aangemaakt. Na een tijdje heeft je lichaam door dat er geen zwangerschap gaat komen en zal je baarmoederslijmvlies los gaan laten. Dit merk je doordat je op dat moment ongesteld wordt. De duur van alle fases en de hele cyclus is per vrouw verschillend. Wel is het zo dat elke fase ongeveer even lang duurt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*